Η «βολική» ιστορική αμνησία Γαλλίας-Γερμανίας για τα δικά τους χρέη



Για την κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας μίλησε ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικεττί σε συνέντευξή του στο Spiegel.«Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Ευρώπη μέσα στην κρίση δεν ήταν άλλο από καταστροφικός» επισήμανε ο Γάλλος οικονομολόγος λέγοντας πως ενώ πριν από πέντε χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη είχε περίπου το ίδιο ποσοστό ανεργίας και το επίπεδο του δημόσιου χρέους, τώρα τα πράγματα στις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί σημαντικά ενώ η οικονομική απόδοση της Ευρώπης παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2007.

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Ελλάδας συγκεκριμένα, η οποία βρίσκεται και στο επίκεντρο των εξελίξεων τους τελευταίους μήνες, και για το αν ο νέος πρωθυπουργός της Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κάνει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει, απάντησε:

«Η Ελλάδα μόνη της δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα. Θα πρέπει να βοηθηθεί από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε παραδεχθεί πριν από τρία χρόνια ότι οι πολιτικές λιτότητες δεν είχαν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, και οι χώρες απείχαν σημαντικά από αυτό» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι οι πληγείσες χώρες αναγκάστηκαν να μειώσουν το έλλειμμά τους σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχε τρομερές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ευρώπης.

«Στη Ευρωζώνη, έχουμε δημιουργήσει ένα τέρας. Πριν υπάρξει ένα κοινό νόμισμα, οι χώρες θα μπορούσαν απλά να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Ως μέλος της ζώνης του ευρώ, η Ελλάδα δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτή την αποτελεσματική ιδέα» υπογράμμισε ο Πικεττί.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία οι οποίες είχαν πνιγεί από τα χρέη το 1945, ακόμα δεν τα έχουν αποπληρώσει πλήρως και τώρα ζητάνε από τις χώρες του Νότου να εξοφλήσουν τα χρέη τους. «Είναι ιστορική αμνησία! Αλλά με ολέθριες συνέπειες» αναφέρει ο Γάλλος οικονομολόγος.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα επιστρέψει στις παλιές κακές συνήθειες του άκρατου δανεισμού ο Πικεττί απάντησε πως «η χώρα θα υπόκειται σε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία. Το ποσό του χρέους θα πρέπει να καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο οι Έλληνες βουλευτές θα έχουν μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη που είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη» δήλωσε ο ίδιος.

Τέλος, επισήμανε πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια θεραπεία σοκ του είδους για όσους βρίσκονται στην εξουσία.

«Ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που έχουν κάνει δεν λειτουργεί, και ότι θα πρέπει να λάβουν μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Αλλά ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή της Ισπανίας οι Podemos δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο αυτά της άκρας δεξιάς. Το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία είναι πιο δημοφιλή από ποτέ αυτή τη στιγμή. Γι “αυτό είναι τόσο επικίνδυνο για τα καθιερωμένα κόμματα να συνεχίσουν να τροφοδοτούν αυτές τις εθνικιστές. Το να μαλώνεις συνεχώς του τεμπέληδες Έλληνες ή τους Πορτογάλους είναι παράλογο».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια