Goldman Sachs: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να τυπώσει δραχμές

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία μεταξύ της ζώνης του ευρώ και της Ελλάδας αποκαλύπτει μια λογική αντίδραση και επαληθεύει το βασικό σενάριο της Goldman Sachs για την ανεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης διατυπώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου σε ανάλυση που έδωσαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Στην ανάλυση που τιτλοφορείται «Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να τυπώσει δραχμές» (Why Greece Can’t Just Print Drachmas) σημειώνεται πως εν μέσω επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι κίνδυνοι ατυχήματος παραμένουν. Ακόμη, αναλύεται το γιατί είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να εκδώσει ένα βιώσιμο νέο νόμισμα, αλλά και το γιατί ενδεχόμενη πτώχευση δεν θα οδηγήσει σε διαγραφή χρεών.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs εκφράζει την άποψη πως το κόστος της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους διεθνείς δανειστές της είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως ιδιαίτερα υψηλό για την Ελλάδα.

«Το ισχυρό αντικίνητρο μιας τέτοιας κατάρρευσης αυξάνει την πιθανότητα ότι μπορεί τελικά να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης», σημειώνει η GS και προσθέτει πως στην πράξη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει είτε να συμφωνήσει σχετικά με τους όρους ενός προγράμματος που θα της επιτρέψει να παραμείνει φερέγγυα ή να διακινδυνεύσουν μια χρεοκοπία, η οποία θα οδηγήσει στην εκτόξευση της παροχής ρευστότητας ELA στις ελληνικές τράπεζες με τελικό επακόλουθο τη διακοπή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.



«Λογικά, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τη λύση που θα ήταν η λιγότερο δαπανηρή για την οικονομία και τη χώρα συνολικά και αυτή η λογική επιλογή είναι σημαντική, καθώς αποκαλύπτει τη λειτουργία της αντίδρασης των Ελλήνων αξιωματούχων», σημειώνει η GS, προσθέτοντας πως αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι όλοι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρεται στη δόση του Μαρτίου προς το ΔΝΤ και στις υποχρεώσεις που αναλώνουν τα ταμειακά αποθέματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και στην επιδείνωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και στις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης. «Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων παραγόντων δείχνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση αρκετά επειγόντως, ίσως ακόμη και τον Μάρτιο. Και ότι οι όροι είναι πιθανό να είναι πιο σκληροί», σημειώνεται στη σχετική έκθεση. Κατά τους αναλυτές της τράπεζας «η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι ακόμα εκεί».



Οι επιπλοκές του Grexit

Αναλύοντας ζητήματα που σχετίζονται με την ευρύτερη σεναριολογία γύρω από το Grexit η Goldman Sachs αναφέρει αρχικά πως η μετάβαση από το ευρώ σε ένα νέο εθνικό νόμισμα δεν είναι απλή υπόθεση ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.

Αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους μετά από ένα Grexit οι αναλυτές της τράπεζας καθιστούν σαφές ότι αυτό δεν ισχύσει. Εστιάζοντας στη διάθρωση του ελληνικού χρέους σημειώνουν πως αποτελείται από διμερή διακρατικά δάνεια, δάνεια του EFSF και του ΔΝΤ που η αδυναμία πληρωμής τους «δεν συνεπάγεται την αυτόματη διαγραφή». Επιπλέον, σημειώνουν πως περίπου το ήμισυ των εμπορεύσιμων ομολόγων της Ελλάδας ύψους 66 δισ. ευρώ είναι σε αλλοδαπό δίκαιο, ως αποτέλεσμα του PSI.



Συνολικά, η αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις δεν θα οδηγούσε σε μια χρεοκοπία και διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά αντί αυτού οι υποχρεώσεις πιθανότατα θα έτρεχαν σε καθεστώς υπερημερίας και θα επέτρεπε να εξοφληθούν πριν η Ελλάδα εξέλθει εκ νέου στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι δε δαπανηρές αντιδικίες θα μπορούσαν πιθανότατα να μειώσουν δραστικά τη ροή χρηματοδότησης σε ευρώ τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια