Ἡ Οὐκρανία ὑποβάλλει νομοσχέδιο ποὺ ἐπιτρέπει τὴν στάση πληρωμῶν γιὰ τὰ ἐξωτερικὰ χρέη της


H κυβέρνηση της Ουκρανίας κατέθεσε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την εφαρμογή μίας στάσεως πληρωμών για το ξένο χρέος.
Αυτό γίνεται για να προστατεύσει τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση «επιθέσεως» από τους ανέντιμους δανειστές και για να βοηθήσει την προβληματική οικονομία να βγει από την κρίση.
«Για την προστασία των συμφερόντων των ουκρανικού λαού, η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποβάλει στο κοινοβούλιο (Verkhovna Rada) σήμερα τα νομοσχέδια αυτά, που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αναστείλει τις πληρωμές για ορισμένες εξωτερικές οφειλές του δημοσίου και για εγγυημένα από την κυβέρνηση χρέη, όπως ορίζεται στο παράρτημα του σχετικού κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου.
Και σε περίπτωση επιθέσεως από αδίστακτους δανειστές προς την Ουκρανία, η στάση πληρωμών θα προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και του δημοσίου τομέα», γράφει την Τρίτη μια δήλωση στην ιστοσελίδα του

Υπουργικού Συμβουλίου.
Στην δήλωσή της, η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε το υπουργικό συμβούλιο του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς για την αύξηση του χρέους της Ουκρανίας κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο λαός της Ουκρανίας δεν είδε ποτέ αυτά τα χρήματα, τα οποία χάθηκαν, προσέθεσε το έγγραφο.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χορήγηση ενός τέτοιου δικαιώματος στην κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν θα επηρεάσει ούτε την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ούτε την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της Ουκρανίας.
Αλλά με την υιοθέτηση του νόμου αυτού απευθυνόμαστε στους ξένους δανειστές μας με το αίτημα να στηρίξουν την Ουκρανία και να μοιραστούν το βάρος μαζί μας», ανέφερε η δήλωση.
Επίσης, είπε ότι το μορατόριουμ δεν περιλαμβάνει το χρέος προς το ΔΝΤ, την ΕBRD και άλλους θεσμικούς πιστωτές.
Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βοηθούν την Ουκρανία σε αυτή την δύσκολη στιγμή, ανέφερε η δήλωση. Η χώρα αναμένει ένα πακέτο διασώσεως από το ΔΝΤ αξίας 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς και 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια που θα δανείσουν στην Ουκρανία άλλες χώρες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Προβληματική οικονομία
Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι ουκρανικές τράπεζες είναι οι δεύτερες από πλευράς αυξημένης πιθανότητας να μην αποπληρώσουν τα δάνειά τους μετά την Νιγηρία, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκοσμίου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας εκτιμάται σήμερα περίπου σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 71 τοις εκατό του ΑΕΠ για το 2014.
Το 2015, το χρέος θα φτάσει το 93 τοις εκατό του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας.
Η Ρωσσία, ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ουκρανίας, δεν προτίθεται να κάνει παραχωρήσεις για την αποπληρωμή του δανείου της.
Η Ρωσσία αναμένει από το Κίεβο να αποπληρώσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στις 20 Ιουνίου για ευρωομόλογα εκδόσεως του 2013, που λήγουν.
Η χώρα βλέπει την ανεργία να αυξάνεται, καθώς το εθνικό νόμισμα βρίσκεται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμής που ήταν πέρυσι.
Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην χώρα είναι σήμερα ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Κυμαίνεται περίπου σε 3.455 hrvnia, ή περίπου στα 160 δολάρια τον μήνα, είπε το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο.
Το ΑΕΠ υπεχώρησε με ετήσιο ρυθμό 7,5 τοις εκατό και ο ετήσιος πληθωρισμός της αναμένεται να φθάσει στο 34,5 τοις εκατό το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι περίπου το 70 τοις εκατό των κατοίκων της Ουκρανίας δεν είναι ικανοποιημένοι με την ζωή τους και ότι τα γεγονότα στη χώρα αναπτύσσονται προς «την λάθος κατεύθυνση». Η χώρα αντιμετωπίζει ένα καθήκον επιβιώσεως, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Yatsenyuk νωρίτερα αυτόν τον χρόνο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια