Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά έως 12.000 ευρώ



Αναδρομικά έως και τριών χρόνων, που ανέρχονται από 10.000 έως 12.000 ευρώ, θα λάβουν οι περισσότεροι από τους 95.000 συνταξιούχους που αναμένουν να πληρωθούν τη σύνταξή τους από τον Ενιαίο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Τα αναδρομικά αφορούν 50.000 συντάξεις που εκκρεμούν από ένα έως τρία χρόνια στο ΙΚΑ, 35.000 στον ΟΑΕΕ, και 10.000 στα ταμεία ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ κ.α.
Φιλοδοξία του ΕΦΚΑ είναι να προλάβει να δώσει τις εκκρεμείς συντάξεις έως το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο, καθώς η έκτακτη επιδότηση που έχει λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται μόλις σε 860 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ για το σύνολο των «παγωμένων» συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από το νέο υπερταμείο να «τρέξει» τις πληρωμές, δίνοντας τουλάχιστον 9.000 εκκρεμείς συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φεβρουαρίου.


Το μεγάλο στοίχημα είναι οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2017, καθώς αν δεν δοθούν εγκαίρως τα χρήματα της κρατικής επιδότησης, θα πρέπει να επιστραφούν.

Όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία, τότε ο ΕΦΚΑ θα είναι σε θέση από το τέλος του 2017 να απονέμει τις νέες συντάξεις εντός τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Μάλιστα με το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης που εγκαινιάζει ο νόμος Κατρούγκαλου, ο αριθμός των νέων αιτήσεων που μπαίνουν στο σύστημα έχει μειωθεί στο ένα τρίτο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που αποχωρούσαν κατά χιλιάδες, ειδικά από το Δημόσιο, προκειμένου να προλάβουν τα νέα όρια ηλικίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια