Κινόα και αμάραντος η λύση στο παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα

Η Ατζέντα 21 θέλει «ισότητα» στη διατροφή για όλους τους λαούς και ψάχνει να βρει λύσεις για τους παγκόσμιους πληθυσμούς

Στο υποτιθέμενο δίκαιο σκεπτικό της είναι να κλείσει η ψαλίδα βιοτικού επιπέδου μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό όσο καλό και δίκαιο αν ακούγεται, στην ουσία σημαίνει να κλείσει μεν, αλλά… προς τα κάτω!

Κάποτε τα συμφέροντα της ελίτ ήταν η βιομηχανοποίηση και τυποποίηση του κρέατος. Από τη δεκαετία του ’60, οι διατροφικές συνήθειες στηρίζονται στο κρέας στις δυτικές κοινωνίες. Τώρα το κρέας θέλουν να παραμείνει ως διατροφική συνήθεια της άρχουσας τάξης, ενώ για τους πληβείους αναζητούνται τρόποι αντικατάστασης του. Μια πρόταση του ΟΗΕ για κατανάλωση εντόμων, μάλλον είναι μη εφαρμόσιμη στον δυτικό κόσμο, ενώ και μόνο η αναφορά εκ μέρους του, τον χαρακτηρίζει για ακόμα μια φορά: Οργανισμός Ηνωμένων Εγκληματιών!

Τώρα περνάνε σε νέες καλύτερες προτάσεις, που να μπορούν να γίνουν και πιο αποδεκτές, αφού ήδη αυτά που προτείνουν φιγουράρουν στις λίστες των χορτοφάγων και ορθοφάγων. Έξυπνη κίνηση…

Έτσι αυτό που λένε, είναι ότι η απάντηση στο ζήτημα της παγκόσμιας διατροφής που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, μπορεί να έρθει από το παρελθόν. Φυτά, όπως η κινόα, που ήταν ήδη γνωστή από τον πολιτισμό των Μάγιας, μπορεί να αντικαταστήσει την κατανάλωση κρέατος.

Οι ερευνητές ελέγχουν αυτή τη ποικιλία, μέσα από το πρότζεκτ Protein2Food.

Αυτά τα φυτά μπορεί μια μέρα να είναι το βασικό φαγητό μας. Η κινόα κι ο αμάραντος λένε ότι έχουν θρεπτική αξία αντίστοιχη σχεδόν του κρέατος.

«Η σύνθεση των πρωτεϊνών της κινόα και του αμάραντου περιλαμβάνει βασικά αμινοξέα. Έτσι ακόμη κι αν έχουν χαμηλότερο επίπεδο πρωτεϊνών, σε σχέση με τα όσπρια, διαθέτουν υψηλότερη θρεπτική αξία» επισημαίνει ο Κατάλντο Πουλβέντο, ερευνητής Εθνικό Κέντρο Ερευνών στο Ερκολάνο .

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν διάφορες ποικιλίες για να δουν ποιες ταιριάζουν σε κάθε έδαφος, αλλά και στις κλιματολογικές συνθήκες.

«Η κινόα και ο αμάραντος ανταποκρίνονται πολύ καλά στις αβιοτικές καταπονήσεις. Στη Νότια Ευρώπη, οι κύριοι αβιοτικοί παράγοντες είναι η έλλειψη νερού και η αλμυρότητα» επισημαίνει ο Πουλβέντο.

Στο πλαίσιο των στρες τεστ, που υποβάλλονται διάφορα φυτά, ποτίζονται περιοδικά με διαφορετική ποσότητα νερού, στην οποία υπάρχει διαφορετική αναλογία αλατιού.

«Μπορούμε να φάμε κρέας. Έχει ωραία γεύση. Αλλά κοστίζει πάρα πολύ, αν λάβουμε υπόψη τη γη που πρέπει να καλλιεργούμε για να παράγουμε τα φυτά, που χρειάζονται για να ταΐσουμε τα ζώα. Και μετά, αυτά καταναλώνουν τεράστια ποσότητα νερού για κάθε κιλό κρέατος που παράγεται. Αυτή είναι δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που έχουν ανάγκη τα φυτά για να μεγαλώσουν» αναφέρει ο Σβεν-‘Ερικ Γιάκομπσεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συντονιστής του πρότζεκτ, Protein2Food.

Επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών στο Ερκολάνο πραγματοποιούν μια τρισδιάστατη εις βάθος ανάλυση του τρόπου που οι σπόροι ανταποκρίνονται στα στρες τεστ.

«Για τον αγρότη είναι σημαντικό να είναι σίγουρος ότι επιλέγοντας για καλλιέργεια ένα φυτό θα έχει καλή απόδοση παραγωγής. Αυτό που κάνουμε για τους ενδιαφερόμενους είναι να αναλύουμε τα διαφορετικά συστατικά του κάθε σπόρου, τα οποία είναι κατάλληλα για κατανάλωση» υπογραμμίζει ο Τζιάκομο Μέλε, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών.

Το πρότζεκτ δεν επικεντρώνεται μόνο στην καλλιέργεια, καλύπτει όλη την αλυσίδα μέχρι το μαγείρεμα, καθώς κι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει αρκετά για την κινόα, αλλά αν τη συνδυάσουμε με άλλα όσπρια, θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για να φτιάξουμε πολύ γευστικές σούπες για παράδειγμα» εξηγεί ο σεφ Ραφαέλε Ίντζικο.

«Θα βελτιώσει τη διατροφή μας, όταν καθόμαστε οικογενειακά για δείπνο το βράδυ. Η διατροφή μας θα περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα και ταυτόχρονα θα βελτιωθεί και η γονιμότητα του εδάφους. Μόνο οφέλη θα έχουμε από όλο αυτό» τόνισε ο ο Σβεν-‘Ερικ Γιάκομπσεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συντονιστής του πρότζεκτ, Protein2Food.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου πρότζεκτ θα οδηγήσει σε αύξηση της βιοποικιλότητας, ενώ τα οφέλη για τον άνθρωπο και τη διατροφή του είναι αναρίθμητα.

Όσο για την ελίτ… ε αυτή θα συνεχίζει να τρώει το κρέας των 760 ευρώ το κιλό! Είναι λίγοι αυτοί, μόλις το 1% του πληθυσμού και δεν βαραίνουν το περιβάλλον. Βαραίνουν απλά το άλλο 99% με… την απληστία τους!
TagsΑμάραντος Κινόα Παγκόσμια Ελίτ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια