#Novartis: Έτσι λάδωναν και έλεγχαν εκατοντάδες γιατρούς



Τους τρόπους που έβρισκε η εταιρεία Novartis για να «λαδώνει» και να ελέγχει εκατοντάδες γιατρούς αποκαλύπτουν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, οι χρηματισμοί πραγματοποιούνταν μέσω πολυτελών
ταξιδιών για συνέδρια, ηλεκτρονικών πάνελ, εικονικών τιμολογίων αλλά και απευθείας πληρωμών. Η Novartis διαχώριζε τους γιατρούς σε «φίλους και μη», τύπου δηλαδή Α, Β και Γ. Οι Α ήταν φίλοι, οι Β ενδιάμεσοι και οι Γ μη φίλοι

Η θυγατρική Sandoz ήταν η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την κάλυψη των εξόδων των γιατρών, την εγγραφή τους σε συνέδρια που πραγματοποιούνταν στο εξωτερικό, τη διαμονή και ψυχαγωγία τους, με την προϋπόθεση αυτοί να συνταγογραφούν περισσότερα σκευάσματα της Novartis και να τα προωθούν στο κοινό.



Η Sandoz διοργάνωνε ομάδες συζήτησης που παρείχαν στους γιατρούς πληροφορίες για την εταιρεία μαζί με ένα Σαββατοκύριακο ψυχαγωγίας. Αν ο γιατρός όμως δεν δεχόταν να συνταγογραφήσει περισσότερα σκευάσματα της Novartis, δεν είχε το δικαίωμα να απολαύσει το χλιδάτο ταξίδι «ενημέρωσης» και αναψυχής.



Το ταξίδι στη Νέα Υόρκη
Συγκεκριμένα, στην κατάθεση του μάρτυρα επιβεβαιώνεται πως το 2010 ή το 2011 πραγματοποιήθηκε αποστολή 50-60 Ελλήνων γιατρών που συνταγογραφούσαν το Onbrez σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Όλα τα έξοδα των γιατρών καλύπτονταν από πιστωτική κάρτα της εταιρείας American Express. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, «υπήρχε περίπτωση οι γιατροί να προκαταβάλουν χρήματα για το συνέδριο, αλλά να αποζημιωθούν από την εταιρεία Sandoz μέσω εικονικών τιμολογίων».

Το 2012 ο δρ Αλέξανδρος Καλκάνης παρακολούθησε το Παγκόσμιο Συνέδριο για το Άσθμα και COPD στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία δεν πλήρωσε το ταξίδι του γιατρού που συνταγογραφούσε το Onbrez, διότι ο ίδιος διέμενε στη Νέα Υόρκη, αλλά ήταν αυτή που κατέθεσε τα έξοδα εγγραφής του.



«H Novartis έστειλε τον κ. Καλκάνη στο συνέδριο, γιατί ήθελε να διατηρήσει τον αριθμό των συνταγογραφήσεών του, το παρακολούθησε, αλλά δεν ήταν σ' αυτό ομιλητής» αναφέρει ο μάρτυρας, αποκαλύπτοντας τη φιλία του Καλκάνη με τον Σταύρο Ντογιάκο, τον εκτελεστικό διευθυντή του οφθαλμολογικού κέντρου της Novartis στις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη στο συνέδριο στο Κιότο που έγινε τελικά για λόγους αναψυχής...

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας εστιάζει στην αποστολή γιατρών το 2012 στο Κιότο της Ιαπωνίας, όπου συμμετείχε η Μαριάνθη Ψαρά και το οποίο έγινε καθαρά για λόγους αναψυχής, καθώς οι γιατροί δεν παρακολούθησαν καν το συνέδριο.

Οι 120 γιατροί που ταξίδεψαν στην Ιαπωνία επισκέφτηκαν το συνέδριο την πρώτη μέρα για να λάβουν το πρόγραμμα και την τελευταία για να πάρουν το πιστοποιητικό παρακολούθησης.



Το κόστος για κάθε συμμετέχοντα έφτασε τα 5.000 ευρώ, με τα 2.000€ να αφορούν στην ψυχαγωγία του. Ο κάθε γιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει περισσότερες από 100 φορές για τη Novartis.

Τα ηλεκτρονικά πάνελ

Τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν το δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της εταιρείας μέσω δωροδοκίας των γιατρών που επιλέγονταν να συμμετάσχουν επί πληρωμή στη συγκέντρωση πληροφοριών για έρευνα προώθησης.



Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εταιρεία χρηματοδοτούσε τους γιατρούς με 500 ευρώ για τη συνταγογράφηση ενάμισι κουτιού φαρμάκων.



Πώς διαχώριζε η εταιρεία τους γιατρούς;
Η Novartis διαχώριζε τους γιατρούς σε «φίλους και μη», τύπου δηλαδή Α, Β και Γ. Οι Α ήταν φίλοι, οι Β ενδιάμεσοι και οι Γ μη φίλοι.

Το πρόγραμμα ηλεκτρονικού πάνελ διευθυνόταν από τον Γεώργιο Σιμεολόρδη, διευθυντή της Sandoz. H εταιρεία χρησιμοποιούσε ως «όχημα δωροδοκίας» τον πωλητή Zeincro. Τα ποσά με τα οποία ο πωλητής πλήρωνε τους γιατρούς δεν ήταν μαύρα, καθώς δίνονταν για έρευνα προώθησης.

Το 2009, μάλιστα, η Novartis υποχρέωσε τους γιατρούς να της παραδώσουν τα τηλέφωνα των ασθενών για να επιβεβαιώσει πως όντως λαμβάνουν τα φάρμακα.



Τα ψεύτικα τιμολόγια

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η Sandox ξόδεψε περισσότερα από 15.000 ευρώ σε ψευδή τιμολόγια για την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων. Ο πωλητής κρατούσε το 10% των χρημάτων και χρησιμοποιούσε τα υπόλοιπα για να πληρώνει τους γιατρούς. «Η ηγετική ομάδα ήθελε τον Αθανασιάδη να καλύπτει τις δωροδοκίες» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο σε ελεύθερη μετάφραση.



Η απευθείας πληρωμή των γιατρών

Ο κ. Πιτσιλλίδης ήταν αυτός που κρατούσε τα ονόματα και πραγματοποιούσε τις απευθείας πληρωμές.

Η ηγετική ομάδα της εταιρείας είχε επαφή με τους περιφερειακούς και ζήτησε λίστα των γιατρών Α κατηγορίας, ενημερώνοντάς τους πως τα ηλεκτρονικά πάνελ θα σταματήσουν και θα πληρώνονται απευθείας από τον κ. Πιτσιλλίδη.



Το κλείσιμο της Sandoz

H Novartis προχώρησε στην πώληση της Sandoz και δωροδόκησε γιατρούς, ώστε οι μελλοντικοί της αγοραστές να έχουν την εντύπωση προς πρόκειται για μια επικερδή εταιρεία.

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια