Πως να φυτέψεις εύκολα και γρήγορα κουρκουμα στο μπαλκόνι σου


Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί στην Ασία για χιλιάδες χρόνια και είναι ένα σημαντικό μέρος της ιατρικής Σίντα.
Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική ουσία και εν συνεχεία, αργότερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το όνομα προέρχεται από το ισπανικό «cúrcuma» που με τη σειρά του προέρχεται από το αραβικό «كركم».
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό το οποίο φτάνει μέχρι και το 1m ύψος. Βρίσκονται πολλαπλά διακλαδισμένα, κίτρινα, πορτοκαλί, κυλινδρικά, αρωματικά ριζώματα. Τα φύλλα είναι εναλλάξ τοποθετημένα σε δύο σειρές. Χωρίζονται σε θήκη φύλλου, μίσχο (κοτσάνι) και λεπίδα φύλλου. Από τις θήκες φύλλου, σχηματίζεται ένα ψεύτικο στέλεχος.
Ο μίσχος έχει μήκος 50 έως 115 cm.
Οι απλές λεπίδες φύλλων συνήθως έχουν μήκος 76 έως 115 cm και σπανίως έως 230 cm.
Έχουν πλάτος από 38 έως 45 cm και είναι επιμήκη προς ελλειπτικά, που στενεύουν προς στην άκρη.
Στις Αγιουρβεδικές πρακτικές, η κουρκούμη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας εσωτερικών διαταραχών, όπως δυσπεψία, λοιμώξεις του λαιμού, κοινά κρυολογήματα ή παθήσεις του ήπατος, καθώς και τοπικά για τον καθαρισμό των πληγών ή την θεραπεία πληγών του δέρματος
Η κουρκούμη θεωρείται ευοίωνη και ιερή στην Ινδία και έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιετίες, σε διάφορες Ινδουιστικές τελετές. Παραμένει δημοφιλής στην Ινδία για τις γαμήλιες και τις
θρησκευτικές τελετές.
Ας δούμε τώρα πώς μπορούμε εύκολα και γρήγορα τα το έχουμε στο μπαλκόνη ή τον κήπο μας ...
Φύτευση

Μπορείτε εύκολα να φυτέψετε τον δικό σας κουρκουμά από ρίζες που μπορείτε να προμηθευτείτε από διάφορα καταστήμα που πουλάνε φυτά και λιπάσματα, αλλά και από κάποια καταστήματα με βιολογικά προιόντα.

Αφότου αγοράσετε τη ρίζα , κόψτε ένα μικρότερο κομμάτι της και σιγουρευτείτε ότι έχει 2-3 «εξογκωματάκια». Γεμίστε τη γλάστρα με οργανικό χώμα. Στη συνέχεια ποτίστε καλά, αλλά προσοχή μην υπερ-ποτίσετε. Κάντε μια μικρή τρύπα 5 εκατοστών και τοποθετήστε μέσα τη ρίζα με τα «εξογκώματα» να κοιτούν την πάνω πλευρά. Έπειτα καλύψτε την με χώμα και νερό. Προσθέστε οργανικά λιπάσματα 2 φορές τον μήνα, αυτά θα σας βελτιώσουν την δύναμη των ρίζων.

Πότισμα

Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ποτίστε κάθε 3 μέρες. Τον χειμώνα μπορείτε να ποτίζετε λιγότερο συχνά. Το κλειδί είναι να κρατάτε το χώμα υγρό αλλά όχι λασπώδες. Αυτή είναι μια καλή κατευθυντήρια γραμμή για σας. Και ναι τα μπουκάλια ψεκάσματος θα σας βοηθήσουν αρκετά σε αυτή τη δουλειά.

Συγκομιδή
Μπορείτε να συλλέξετε τις ώριμες ρίζες 8-10 μήνες μετά τη φύτευση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από αυτές για να ξαναφυτέψετε, αλλά σε αυτή την περίπτωη θα χρειαστείτε φρέσκο χώμα.

Αποθήκευση και χρήση

Διατηρήστε τις ρίζες σε στεγνό και δροσερό μέρος.

Μπορείτε να φτιάξετε σκόνη κουρκουμά. Βράστε τις ρίζες για 45 λεπτά και αφήστε τες να στεγνώσουν για μια βδομάδα. Αφαιρέστε τη φλούδα φορώντας γάντια για να αποφύγετε το κιτρίνισμα των χεριών. Μόλις τελειώσετε βάλτε τις σε ένα μπλέντερ και σε λίγο η σκόνη κουρκουμά θα είναι έτοιμη! Προσθέστε την στο φαγητό και στο ποτό σας με όποιον τρόπο επιλέξετε!

Τώρα που μάθατε πως να φυτέψετε τον δικό σας κουρκουμά μοιραστείτε τη γνώση σας και με άλλους!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια